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ANNOUNCEMENT: C-11 #02 
OFFICE OF CHILD DEVELOPMENT AND EARLY LEARNING 

BUREAU OF CERTIFICATION SERVICES 

ISSUE DATE: July 20,2011 
EFFECTIVE DATE: Immediately 

SUNSET DATE: Ongoing 

SUBJECT: Revised Child Care Staff Health Assessment Form (CD 322)~taffHealth 
As_s_e_ssmen~ 

TO: Child Care Center Operators, Group Child Care Home Operators, Family Child Care Home Operators, 
Pennsvlvania Kev. Regional Keys and OCDEL Staff 

FROM: Barbara G. Minzenberg, Ph.D. 
Deputy Secretary, Office of Child Development and Early Learning 

PURPOSE: 

To distribute the revised Child Care Staff Health Assessment form (CD 322) that child care 
facilities may use to comply with the requirement relating to staff health assessment (see 55 Pa. 
Code §§3270.151, 3280.151 and 3290.151, relating to health assessment). 

BACKGROUND: 

The Department of Public Welfare's child care facility regulations were amended in September 
2008 and included changes regarding child care staff health assessments. Those changes included 
the frequency of Tuberculosis testing, the frequency of health assessments and the medical 
professionals who may sign a health assessment. The Department provides a fonn that prospective 
and current child care staff may use when obtaining the required health assessment. The form is 
designed to capture the information that is required by regulation and must be on file at the facility 
for each facility person who provides direct care or works with food preparation. 

DISCUSSION: 

The Child Care Staff Health Assessment was revised to better reflect the language of the current 
regulations. Additionally, as a result of several recent incidents involving illegal drug activity at 
child care facilities, the instructions on the form were revised to remind medical professionals to 
consider substance abuse in determining if a person is suitable to provide child care. 

The form was also revised to include more information relating to the tasks that the staff person 
may perform. This will assist a medical professional in determining whether an individual's 
medical condition or other information gathered during the examination might threaten the health of 
children or prohibit the individual from providing safe and adequate care to children: 

Child care facilities are not required to use the Department's form; however, use of the form is 
encouraged as it includes all information required to comply with the regulation relating to staff 
health assessment. 
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The revised Child Care Staff  Health Assessment (CD 322) is available for download on the 
Department's website at the following hyperlink: 
http://www.dpw.state.pa.us/publications/forproviders/childrenreforms/index.htm

next 
STEPS: 

1. The revised Child Care Staff Health Assessment form (CD 322) is available on the 
Department's website for child care providers for easy access and download at http://

www.dpw.state.pa.us/publications/forproviders/childcarereforms/index.htm. Please see CD-322 - 
Staff health Assessment.

2. If  child care providers wish to use the Department's form, they may begin using the revised 
fonn immediately. 

Comments and Questions Regarding this Announcement Should be Directed to )'OUr Certification Representative: 
North Central Region: 1-800-222-2117 (Harrisburg) 1-800-222-2108 (Scranton) 

Western Region: 1-800-222-2149 
Southeast Region: 1-800-346-2929 
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CHILD CARE STAFF HEALTH ASSESSMENT 
(55 Pa. Code §§3270.151, 3280.151 and 3290.151) 

NAME OF PERSON EXAMINED (Please print) REASON FOR EXAMINATION 
Initial employment in child care 
Biennial re-examination 

THIS SECTION TO BE COMPLETED BY EMPLOYER 
This physical examination is for the purpose of employment in a child care facility. The types of activities this individual will be doing are as follows (please 
check all that apply): 

Lifting, carrying children 
Close interaction with children 
Food preparation 

Deskwork 
Driver ofvehicle(s) 
Facility maintenance 

Other- describe below: 

THIS SECTION TO BE COMPLETED BY PHYSICIAN, PHYSICIAN'S ASSISTANT OR 
CERTIFIED REGISTERED NURSE PRACTITIONER (CRNP) 

1. DID YOU CONDUCT A PHYSICAL EXAMINATION? YES NO 
The physical examination should include a functional assessment of vision and hearing and a systems review looking for 
conditions that might affect performance or predispose this individual to occupational injury relating to the type of activities required 
by the job (see type of job listed above.) Conditionals also include frequent hand washing, the stress of caring for groups of 
children, ability to actively supervise children, and exposure to the common infections of childhood. Please take note that substance 
abuse should be considered in determining suitability to provide child care. 

2. DID THIS INDIVIDUAL HAVE ANY COMMUNICABLE DISEASES? YES NO 
If yes, attach separate sheet(s) to describe the conditions and the risk it might pose to others exposed to this individual. 

3. BASED ON YOUR FINDINGS FOR #1 AND #2 ABOVE AND OTHER INFORMATION GATHERED DURING YOUR 
EXAMINATION, IS THIS INDIVIDUAL SUITABLE TO PROVIDE CHILD CARE? YES NO 

IF YOU ANSWERED "NO" TO QUESTION #3, please list any information regarding this individual's medical condition or other 
information gathered during your examination that might threaten the health of children or prohibit the individual from providing safe 
and adequate care to children. Please attach separate pages as needed. 

DATE SIGNATURE TITLE 

TELEPHONE NO. PRINTED NAME 

ADDRESS 

TESTING FOR TUBERCULOSIS BY THE INTRACUTANEOUS MANTOUX METHOD 
Please note The child care facility regulations require tuberculosis testing by Mantoux method at initiall employment in a childcare setting. SubSequent 

testing is not required unless directed by a physician, physician's ass1stant, CRNP, the Department of Health or a local health department 

MANTOUX TEST DATE: RESULTS: POSITIVE NEGATIVE 

IF SKIN TEST IS POSITIVE: 
REPORT OF CHEST X-RAY (Please attach an official radiology report) 

DOES THIS INDIVIDUAL NEED CHEMOPROHPHYLAXIS? YES No 
Please note: For the purposes of meeting the child care facility regulations, a person with a positive tuberculin skin test and a negative x-ray is not 
required to have further tuberculosis testing or x-rays, unless the person is exposed to an active case of tuberculosis or the person develops a productive cough which does not 
respond to medical treatment within 14 days. 




