
       
 

 

 
  

 
 

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 
 
 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF PUBLIC WELFARE 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Assisted Living Residences (55 Pa.Code Chapter 2800)
 

Q/A - Regulatory Clarifications – October 2014 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 2800.107(b) – Emergency Preparedness 
(b) The residence shall have written emergency procedures that include the following: 
(1) Contact information for each resident’s designated person.  
(2) The residence’s plan to provide the emergency medical information for each resident 
that ensures confidentiality. 
(3) Contact telephone numbers of local and State emergency management agencies and 
local resources for housing and emergency care of residents. 
(4) Means of transportation in the event that relocation is required. 
(5) Duties and responsibilities of staff persons during evacuation, transportation and at the 
emergency location. These duties and responsibilities shall be specific to each resident’s 
emergency needs.  
(6) Alternate means of meeting resident needs in the event of a utility outage. 

Question: Should a residence’s Emergency Preparedness plan address 
a plan for evacuation if the residence is located within 10 miles of a nuclear 
power plant? 

ANSWER: Yes. If a residence is located within 10 miles of a nuclear 
power plant, the residence must include in its Emergency Preparedness plan 
a plan to evacuate to a location at least 10 miles from the power plant 
should an evacuation be ordered by emergency management officials. 
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Regulation: § 2800.183(f) – Storage and Disposal of Medications 
and Medical Supplies 
(f) Prescription medications, OTC medications and CAM that are discontinued, expired or for 
residents who are no longer served at the residence shall be destroyed in a safe manner 
according to the Department of Environmental Protection and Federal and State regulations. 
When a resident permanently leaves the residence, the resident’s medications shall be given 
to the resident, the designated person, if any, or the person or entity taking responsibility 
for the new placement on the day of departure from the residence. 

Question: Does BHSL have any guidance to offer relating to the Drug 
Enforcement Administration’s (DEA) final rule regarding the disposal of 
pharmaceutical controlled substances in accordance with the Controlled 
Substance Act, as amended by the Secure and Responsible Drug Disposal 
Act of 2010 (“Disposal Act”)? 

ANSWER: The DEA’s Disposal Act amended the Controlled 
Substances Act to allow ultimate users to deliver unused pharmaceutical 
controlled substances to appropriate entities for disposal in a safe and 
effective manner. The goal of the Disposal Act is to encourage public and 
private entities to develop a variety of methods of collection and disposal in 
a secure, convenient, and responsible manner. The Act permits long term 
care facilities including assisted living residences to dispose of a current or 
former resident’s pharmaceutical controlled substances. The Act provides 
additional options for disposal and does not prohibit any methods currently 
used by long term care facilities that are consistent with Federal, State, 
tribal, and local laws and regulations. 

The assisted living residence regulation at § 2800.183(f) already 
acknowledges that discontinued or expired prescription, OTC, and CAM 
medications are to be destroyed in a safe manner in accordance with the 
Department of Environmental Protection and Federal and State regulations. 
The DEA’s new final rule provides additional options for disposal, such as 
depositing discontinued or expired medications into an authorized collection 
receptacle located at the facility. An authorized retail pharmacy or a 
hospital/clinic with an on-site pharmacy may install, manage and maintain a 
collection receptacle at a long-term care facility. The DEA’s new final rule 
does not change the medication disposal methods which assisted living 
residences have already been practicing under the 2800 regulations. 
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For more detailed information about additional options for safe 
medication disposal under the DEA’s Disposal Act, see the web site here: 
https://www.federalregister.gov/articles/2014/09/09/2014-20926/disposal-
of-controlled-substances 

The DEA also has a helpful document on its web site called “Disposal 
Act – Long Term Care Facility Fact Sheet,” which can be found here: 
http://www.deadiversion.usdoj.gov/drug_disposal/fact_sheets/disposal_ltcf. 
pdf 
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