
       
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 
    

  
  

 
 

 

  

 
 

 
    

  
  

                       

              

                               

           

                            

                                

  

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF PUBLIC WELFARE 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Community Residential Rehabilitation Services for the Mentally Ill 

(55 Pa.Code Chapter 5310) 

Q/A - Regulatory Clarifications – July 2015 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 5310.32(c)(1) – Intake 
§ 5310.32 – 
(c)  The CRRS staff shall obtain the following information about each client prior to the 
client’s enrollment in the CRRS. 
(1) Mental health information, including mental health history and evidence of psychiatric 
disability which is a certification of mental disorder dated not more than 1 year prior to 
client’s planned enrollment. 

Question: Who is qualified to sign a certification of mental disorder? 

ANSWER: A psychiatrist, medical doctor, certified registered nurse 
practitioner, or a physician’s assistant practicing under the supervision of a 
physician may sign a certification of mental disorder. 

Regulation: § 5310.32(c)(2) – Intake 
§ 5310.32 – 
(c)  The CRRS staff shall obtain the following information about each client prior to the 
client’s enrollment in the CRRS. 
(2) A health appraisal signed by a licensed physician, which includes: 

(i) A review of health history. 

(ii) A complete physical examination dated not more than 6 months prior to client’s enrollment. 

(iii) Drug or alcohol history. 

(iv) Recommendations pertaining to medication and limitations of the client’s activities or diet. 

(v) Recommendations for follow‐up by the CRRS in helping the client maintain on‐going health care. 

Question: Who qualifies as a licensed physician? Can a physician’s 
assistant complete the health appraisal? 

ANSWER: A licensed medical doctor, certified registered nurse 
practitioner, or a physician’s assistant practicing under the supervision of a 
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physician qualifies as a licensed physician. Physician’s assistants and 
certified registered nurse practitioners may complete the health appraisal as 
long as the physician’s assistant is practicing under the supervision of a 
physician. 

Regulation: § 5310.81(3) – Intake 
§ 5310.81 – 
(3)  The circumstances under which the CRRS stores medications for clients. Storing 
medications is subject to the following limitations:  
(i)   Only medications which are prescribed for self-administration may be stored by the 
CRRS on site. 
(ii) Medications stored by the CRRS must be kept in a locked container or a container in a 
locked room. 
(iii)  Medications shall be kept in their original prescription containers. 

Question: May clients use weekly medi-sets (medication storage 
organizers) to store their medications? 

ANSWER: Yes, as long as the client is the one storing the 
medication(s) and is responsible for the medication(s), the medication(s) do 
not need to be stored in their original prescription containers.  
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