
       
 

 

 
  

 
 

 
 

 

 

 

 

 

  
  

 
 

  
 

  

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Assisted Living Residences (55 Pa.Code Chapter 2800)
 

Q/A - Regulatory Clarifications – August 2015 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 2800.15(c) – Abuse Reporting Covered by Law  
§ 2800.15(c) -  The residence shall immediately submit to the Department’s assisted living 
residence office a plan of supervision or notice of suspension of the affected staff person. 

Question: Does the residence have to submit a written plan following 
an allegation of abuse? 

ANSWER: Yes, the residence needs to immediately submit to the 
applicable Departmental regional office a plan of supervision or notice of 
suspension of the affected staff person. This plan may be provided on the 
reportable incident form when reporting the incident to the regional office. 

Regulation: § 2800.16(d) – Reportable Incidents and Conditions; 
§ 2800.141(a) – Resident Medical Evaluation and Health Care; § 
2800.224(a) – Initial Assessment and Preliminary Support Plan 
§ 2800.16(d) - The residence shall submit a final report, on a form prescribed by the 
Department, to the Department’s assisted living residence office immediately following the 
conclusion of the investigation. 

§ 2800.141(a) - A resident shall have a medical evaluation by a physician, physician’s 
assistant or certified registered nurse practitioner documented on a form specified by the 
Department, subject to the provisions of § 2800.22 (relating to application and admission). 

§ 2800.224(a)(2) -  An individual shall have a written initial assessment that is documented 
on the Department’s assessment form within 30 days prior to admission unless one of the 
conditions contained in paragraph (3) apply. 

Question: Can an assisted living residence use older versions of 
Departmental forms? 
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ANSWER: No. The most current version on the DHS web site is the 
form approved by the Department. 

Regulation: § 2800.202 – Prohibitions 
§ 2800.202 - The following procedures are prohibited: 
(5)  A mechanical restraint, defined as a device that restricts the movement or function of a 
resident or portion of a resident’s body, is prohibited. Mechanical restraints include geriatric 
chairs, handcuffs, anklets, wristlets, camisoles, helmet with fasteners, muffs and mitts with 
fasteners, poseys, waist straps, head straps, papoose boards, restraining sheets, chest 
restraints and other types of locked restraints. A mechanical restraint does not include a 
device used to provide support for the achievement of functional body position or proper 
balance that has been prescribed by a medical professional as long as the resident can 
easily remove the device or the resident or his designee understands the need for the 
device and consents to its use. 

Question: When is a geriatric chair considered a restraint?  

ANSWER: A geriatric chair or recliner is considered a restraint unless 
prescribed by a physician for maintenance of body posture, or in cases 
where the resident is capable of readily and independently exiting the chair 
at will. 

Regulation: § 2800.227(d) – Development of the Final Support 
Plan 
§ 2800.227(d) - Each residence shall document in the resident’s final support plan the 
dietary, medical, dental, vision, hearing, mental health or other behavioral care services 
that will be made available to the resident, or referrals for the resident to outside services if 
the resident’s physician, physician’s assistant or certified registered nurse practitioner, 
determine the necessity of these services. This requirement does not require a residence to 
pay for the cost of these medical and behavioral care services. The final support plan must 
document the assisted living services and supplemental health care services, if applicable, 
that will be provided to the resident. 

Question: Does the RASP need to be updated each time there is a 
change in dosage for a new or existing medication?  

ANSWER: No. This information should be reflected on the resident’s 
MAR; the MAR should be updated accordingly with this information.  
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