
       
 

 

 

  
 

 
 

 
 

 
 

 
  

 
 

 

 
 
 

 

 
 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Community Homes for Individuals with Mental Retardation 

(55 Pa.Code Chapter 6400) 

Q/A - Regulatory Clarifications – September 2015 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 6400.141(b), (c)(6) – Individual Physical 
Examination 
§ 6400.141 - 
(b)  The physical examination shall be completed, signed and dated by a licensed physician, 
certified nurse practitioner or licensed physician’s assistant. 
(c)  The physical examination shall include: 
(6) Tuberculin skin testing by Mantoux method with negative results every 2 years for 
individuals 1 year of age or older; or, if tuberculin skin test is positive, an initial chest x-ray 
with results noted. 

Question: Are medical assistants permitted to read an individual’s TB 
skin test? 

ANSWER: According to the CDC, a TB skin test should be read by a 
“health-care worker trained to read tuberculin skin testing (TST) results.” 
Therefore, a medical assistant who has been trained to read TST results is 
considered qualified and is permitted to do so under the regulations. 

Regulation: § 6400.141(c)(9) – Individual Physical Examination 
§ 6400.141(c) - The physical examination shall include: 
(9)  A prostate examination for men 40 years of age or older. 

Question: Is a facility compliant with the regulation requiring 
prostate examinations for men 40 years of age or older if the physician 
indicates in writing the prostate examination is not indicated and that a 
Prostate-Specific Antigen (PSA) blood test is sufficient? 

ANSWER: Yes. If an individual’s physician has attested in writing 
that a prostate exam is not needed and that a PSA blood test is sufficient, 
then BHSL will find the facility compliant with the regulation.  

Page 1 of 2 



       
 

  

  
 

 
 

 

 

Regulation: § 6400.186(a) – ISP Review and Revision 
§ 6400.186(a) - The program specialist shall complete an ISP review of the services and 
expected outcomes in the ISP specific to the residential home licensed under this chapter 
with the individual every 3 months or more frequently if the individual’s needs change which 
impacts the services as specified in the current ISP. 

Question: Does the 15-day grace period for the ISP review start at 
the end of the 3 month review, or when the ISP review was actually 
completed? 

ANSWER: The 15-day grace period for the ISP review starts at the 
end of the 3 month review. For example, if an individual’s 3 month ISP 
review period is from 01/01/2015 to 03/31/2015, then the 15-day grace 
period begins on 04/01/2015. The home would have to have the ISP review 
completed by 04/15/2015. 
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