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Statewide Hospital Quality Care Assessment 

 

1. Q:  Why are hospitals being assessed? 

A: Federal regulations, CFR 42 Part 433 - Fiscal Administration, allows states to assess 19 

classes of providers under a healthcare related tax and use the revenue as the State share to 

make Medicaid payments.  Forty-nine states and the District of Columbia currently impose 

provider assessments on a variety of healthcare providers. In keeping with these Federal 

regulations, Act 49 of 2010 was passed by the Pennsylvania (PA) legislature on July 9, 2010, 

allowing for the creation of a Hospital Quality Care Assessment to be paid by approximately 180 

covered facilities in Pennsylvania.  Act 49 was later amended by Act 84 of 2010 and Act 22 of 

2011. Act 55 of 2013 reauthorized this assessment for an additional three years, commencing 

July 1, 2013.  Act 92 of 2015 further reauthorized this assessment through June 30, 2018. 

Revenues from the assessment are used to update Medical Assistance claims pricing under the 

fee-for-service system for inpatient hospital services, to establish new or revise existing 

supplemental or disproportionate share payments and increase reimbursement through 

HealthChoices Managed Care Plans for inpatient hospital services. Pursuant to Acts 49, 84, 22, 

55, and 92 the state share of these changes is funded solely by revenues from the assessment. 

2. Q:  What types of hospitals are assessed? 

A: All inpatient acute care general and freestanding rehabilitation hospitals located within the 

Commonwealth of Pennsylvania are assessed.  The following hospitals are exempt from 

assessment:  private and state-owned psychiatric hospitals; long term acute care hospitals; 

federal veterans’ affairs hospitals; hospitals that do not charge for their services; hospitals defined 

as critical access hospitals under the Medicare program; and cancer hospitals. 

3. Q:  What approvals were necessary to implement the assessment? 

A: The Center for Medicare & Medicaid Services (CMS) approved a waiver authorizing the 

Pennsylvania Department of Human Services (Department) to implement the quality care 

assessment as specified in Act 49 and a state plan amendment authorizing the changes to its 

payment methods and standards.  CMS also approves the HealthChoices agreements annually 

which require the Managed Care Organization (MCO) to demonstrate that the additional 

funding is being spent on inpatient acute care services. 

4. Q:  What is the assessment rate that is imposed? 
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A:  Act 49 of 2010 and a final public notice published January 22, 2011 authorized the 

Department of Human Services (Department) to assess each covered hospital 2.95% of the net 

inpatient revenue of the covered hospital.   Act 84 of 2010 and Act 55 of 2013 authorized the 

Department to assess each covered hospital 3.22% of the net inpatient revenue of the covered 

hospital.  Act 92 of 2015 authorized the Department to assess each covered hospital 3.71% of 

the net inpatient revenue of the covered hospital.  The Department issues an Annual Assessment 

Notice to each hospital annually detailing the hospital’s assessment amount for the fiscal year. As 

legislation is developed for future assessment years, the percentage of assessment may be 

revised. 

5. Q:  How is my quarterly assessment being determined? 

A:  Each hospital’s assessment for a fiscal year is determined by multiplying the assessment 

percentage for the year by the hospital’s net inpatient revenue amount.  For SFY 2015-2016, the 

SFY 2010–2011 Medical Assistance Cost Report is the revenue source utilized for the net 

inpatient revenue amount. As described in question 4 a hospital’s quarterly assessment is a pre-

determined percentage of their net inpatient revenue amount identified in the Annual Assessment 

Notice.   As legislation is developed for future assessment years, consideration may be given to 

updating the Cost Report year as the basis of the hospitals’ assessment amount. 

For purposes of assessing new hospitals, the data used to determine the assessment is based   
on forms specified by the Department as identified in the hospital’s records for the most recent 
state fiscal year, or part thereof. If the Medical Assistance Cost Report information is not 

available, the Pennsylvania Health Care Cost Containment (PHC4) data is used for the net 
inpatient revenue amount. For newer hospitals if both the 2010–2011 Medical Assistance Cost 
Report and the PHC4 data is not available, the 2011–2012 Medical Assistance Cost Report data 
will be the source used to determine a new hospital’s net inpatient revenue amount. 
 
Once the assessment amount is determined for the fiscal year, the Department issues an Annual 
Assessment Notice to each covered hospital detailing the hospital’s assessment amount for the 
fiscal year.  Assessment payments are due in accordance with each Quarterly Notice issued by 
the Department to each covered hospital.  
 
6. Q:  Am I able to review the revenue amount for my hospital? 

A:  Yes, a process has been established for each hospital to confirm the net inpatient revenue 

amount that is used to establish the hospital’s assessment amount.  Each year hospitals are 

given 30 days to review and confirm their net inpatient revenue amount prior to the Annual 

Assessment Notice being issued.  Hospitals can dispute their net inpatient revenue amount by 

clicking on the Dispute button on their NIR notice posted in the PROMISe web portal.  Additional 
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documentation to validate the dispute will be required to be sent to the Department within 30 days 

of the posting date on the NIR notice.  

7. Q:  How often will the assessment occur? 

A: Assessment payments are due quarterly. The Department issues an Annual Assessment 

Notice to each covered hospital for which an assessment is due.  This Annual Assessment Notice 

is not a bill, but rather notifies the hospital of the total assessment amount due for the fiscal year.  

At least thirty days (30) prior to the due date of each quarterly assessment, the Department will 

issue a Quarterly Notice to each covered hospital.  The assessment due date and amount due 

are clearly stated within each Quarterly Notice. 

 8. Q: Do I receive notification from DHS as to when and how much my organization will 

need to pay? 

A: Yes, The Department issues an Annual Assessment Notice to each covered hospital at the 

beginning of each fiscal year for which an assessment is due.  This Annual Assessment Notice is 

not a bill, but rather notifies the hospital of its total assessment amount due for the fiscal year.  

The Department issues a Quarterly Notice to each covered hospital, at least thirty days (30) prior 

to the due date of each quarterly assessment.  The Notice describes the amount due and due 

date. In the event a hospital fails to satisfy its financial responsibilities by the due date specified 

within any Quarterly Notice, the Department issues a delinquency notice to the hospital on the 

day following the due date.  For applicable hospitals, a final quarterly notice is sent sixty (60) days 

after the delinquency notice, if a delinquency amount remains at that time.  See Question 11 for 

additional information related to delinquency or non-payment. 

In addition, the Department has developed a web-based hospital assessment secure system that 

contains revenue data and contact information.  The system generates and sends assessment 

notices each quarter and has reporting capabilities to track payments and delinquencies. 

Questions related to the secure web-based hospital assessment system, including set-up for 

access, should be directed to: ra-pwhai@pa.gov 

9. Q:  Who at the hospital receives notice of the hospital assessment? 

 A: The Annual Assessment Notice and Quarterly Notices are sent to the “Primary Hospital 

Contact” identified by your facility.  This Hospital Contact receives all systematic correspondence 

in regards to the quarterly hospital assessments notices.  Both the Annual Assessment Notice 

and Quarterly Notices are sent via regular mail. 

10. Q:  What forms of payment are acceptable? 

mailto:ra-pwhai@pa.gov
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A: Act 92 of 2015 requires hospitals to pay their assessment amounts electronically.  The 

Department strongly encourages the Automated Clearing House (ACH) method of electronic 

payment in order to expedite the posting of payment to the hospital’s balance and to make 

funding available for the payments financed by the hospital assessment revenues. An ACH 

electronic transfer of funds has distinct advantages over other methods of payment. An ACH 

payment is received and posted to your account much faster.  Confirmation of an ACH payment 

is posted to the hospital’s on-line account within twenty-four (24) hours of issuance.   

Timely receipt of payment for the assessment helps to expedite the Department’s various 

payments to the hospital community.   Electronic Payment Instructions for the Hospital Quality 

Care Assessment can be found within the Hospital Assessment Initiative section of the 

Department’s website.  Questions related to setting up an ACH account for your provider should 

be directed to:  ra-pwhai@pa.gov.   

Wire transfers are highly discouraged due to the lack of detail such transactions provide.  Wire 

transfers often take much longer to process than ACH transfers, which may cause a payment to 

post past the due date causing the account to become delinquent and accrue interest.  See 

Question 11 for information related to delinquency or non-payment. 

11. Q: What happens if a hospital does not pay the assessment? 

A:  Interest and applicable penalties are applied when the Department does not receive timely 

payment.  In accordance with Section 809-G of Act 92 of 2015, the Department has the right to 

recover any balance that is sixty (60) or more days delinquent from Medical Assistance (MA) 

payments for those hospitals participating in MA. 

If any delinquent balance continues beyond ninety (90) days, Section 809-G of Act 92 of 2015 

calls for the Department to notify the Department of Health (DOH) of any hospitals failing to 

comply.   At such time, DOH has the right to suspend future license renewals, until all 

assessment-related responsibilities have been satisfied by the hospital. 

12. Q: Will disproportionate share (DSH) and supplemental payment programs funded by 

assessment revenue be distributed prior to quarterly assessment due dates? 

A:  Yes, the following disproportionate (DSH) and supplemental payment programs which are 

funded, in whole or part, by assessment revenue are anticipated to be distributed prior to 

quarterly assessment due dates. 

 Managed Care Organization (MCO) Payments 

 Inpatient DSH Restoration and Adjustment Payments as part of the regular Inpatient 

DSH Quarterly Payments 

mailto:ra-pwhai@pa.gov
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 Outpatient Supplemental Restoration Payments as part of the regular Outpatient 

Supplemental Quarterly Payments 

 Enhanced Payment to Certain DSH Hospitals Payment 

 Direct Medical Education Restoration and Adjustment Payments as part of the regular 

Medical Education Quarterly Payments 

 Medical Assistance (MA) Stability Payment 

 MA Dependency Payment 

 MA Small and Sole Community Hospital Payment 

 MA Rehabilitation Adjustment Payment 

 

Hospitals newly enrolled in PA MA that are assessed will receive and be asked to complete a 

New Hospital Survey to enable the Department to gather the necessary information to determine 

the newly enrolled hospital’s eligibility for many of the payment programs listed above.  Questions 

regarding DSH and supplemental payments can be directed to ra-pwdshpymt@pa.gov. 

 

13. Q: Will the hospital receive a breakdown of the assessment that was used? 

 

A:  In accordance with Act 49 of 2010 and as later amended by Act 84 of 2010, Act 22 of 2011, 

Act 55, 2013, and Act 92 of 2015, the Department retains a portion of the assessment revenue, 

with the majority of the funds being sent to hospitals in the form of managed care, 

disproportionate share, supplemental and increased fee-for-service (FFS) acute care general 

hospital claim payments.   For more information please see the Hospital Assessment Legislative 

Report located at:  

http://www.dpw.state.pa.us/cs/groups/webcontent/documents/report/p_031834.pdf 

 

14. Q:  What happens after the current legislation expires, will rates continue or will future 

legislation be needed? 

 

A:  Future legislation will be needed to continue the assessment beyond June 30, 2018.    

 

All Patient Refined Diagnosis Related Groups (APR-DRG) 
 

15. Q: Why did the Department change to a new payment method? 

A: In FY 2010-2011, The Department updated the current Medical Assistance Fee-for-Service 

(FFS) payment system for inpatient acute care general hospitals. The previous FFS payment 

system relied on a version of Diagnosis Related Grouping software which is no longer maintained 

by CMS necessitating the change.  The APR-DRG case-based severity adjusted classification 

mailto:ra-pwdshpymt@pa.gov
http://www.dpw.state.pa.us/cs/groups/webcontent/documents/report/p_031834.pdf
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system financially incentivizes hospitals to provide cost-efficient care.  As compared to 

Medicare’s MS-DRG severity-adjusted system, APR-DRG adequately addresses the Medicaid 

population. 

16. Q: Why was APR DRG chosen?  Why not the same DRG system as Medicare uses? 

A: APR-DRGs were chosen because they are suitable for use with the Medicaid population, 

especially with regard to neonatal and pediatric care.  Additionally, they incorporate sophisticated 

clinical logic to capture the differences in co-morbidities and complications that can significantly 

affect hospital resource use. Each stay is assigned first to one of 314 base APR-DRGs.  Then, 

each stay is assigned to one of four levels of severity of illness (minor, moderate, major or 

extreme) that are specific to the base APR-DRG. 

17. Q: Were new payment rates for Medicaid also implemented when the switch to APR-

DRGs occurred?   

A: Yes, The Department implemented new Fee-for-Service hospital payment rates for inpatient 

acute care general hospitals as part of the hospital assessment initiative.   A hospital’s payment 

rate is determined based on a statewide average cost per discharge using Medical Assistance 

(MA) cost report information and is adjusted for each hospital based on labor, medical education,  

capital, and MA dependency factors.  

18. Q: When was the new APR-DRG payment method implemented? 

A: The payment rates and the APR-DRG classification system have been used for FFS inpatient 

claims submitted by acute care general hospitals beginning March 4, 2011, retroactive to 

inpatient claims with a date of discharge on or after July 1, 2010.   

19. Q: Who developed APR-DRGs?  Who uses them? 

A: APR-DRGs were developed by 3M Health Information Systems and the National Association 

of Children’s Hospitals Related Institutions (NACHRI).    APR-DRGs have been used to adjust for 

risk in analyzing hospital performance; examples are the “America’s Best Hospitals” list by U.S. 

News & World Report, state “report cards”, and analysis performed by organizations such as the 

Agency for Healthcare Research and Quality and the Medicare Payment Advisory Commission. 

20. Q: What version of APR-DRGs was implemented originally?  What APR-DRG version is 

currently used? 

A: The Department implemented APR–DRG version 27 for inpatient Fee-for-Service claims with 

dates of discharge through June 30, 2015.  The Department implemented ICD-10 ready APR-

DRG version 31 on July 1, 2015 for dates of discharge on or after July 1, 2015.  The first 
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available ICD-10 certified version of APR-DRG is version 33.  Version 33 was implemented by 

DHS on February 1, 2016 retrospective to discharge dates on or after October 1, 2015.  The 

Department will reprocess claims that were processed under APR-DRG version 31 for discharge 

dates of service October 1, 2015 through February 1, 2016 at a later date.  

 

21. Q: Is my hospital required to buy APR-DRG software in order to be paid? 

A: No, DHS’s processing system assigns the DRG and calculates payment without any need for 

the hospital to submit a DRG on the claim. 

22. Q: Please explain how this affects rehabilitation hospitals.  Will this increase current 

MA payment/reimbursement rates? 

A:   Inpatient rehabilitation hospitals are included in the hospital assessment; however, claims 

submitted by rehabilitation hospitals will continue to be paid the facility’s per diem rate, not 

through the APR-DRG grouper software.  A separate supplemental payment funded by 

assessment revenue was created for freestanding rehabilitation hospitals.   


